ПУБЛИКАЦИИ

Сподели

Проф. Умберто Галимберти: Светът е пълен с диктатори, а ние все кроим планове за демокрацияКой е най-опасният мит на нашето време?
Има два. Единият са парите. Те станаха символичен генератор на всички стойности. Изкуството се превръща в изкуство, когато се появи на пазара и започне да се продава. В противен случай не е изкуство, а само индивидуален израз. Вторият мит е техниката. Хората продължават да си мислят, че тя е инструмент в човешките ръце. Вече не е така. Тя се превърна в действащ субект на историята. А пък хората са се превърнали в служители на техническите апарати. Тази трансформация е добре формулирана още Хегел, който през 1807 пише: „Когато едно явление нарасне количествено, се случва не просто количественото увеличаване на явлението, а радикална качествена промяна на околната среда”. Ако стане земетресение с магнитуд 2 по скалата на Меркали, ние дори не го забелязваме. Ако обаче е с магнитуд 9, предишният пейзаж вече го няма. Техниката се е развила дотам, че вече не е инструмент в човешките ръце, а действащ субект на историята. А човекът е станал неин служител.

Бойко Василев, "Панорама": Българската журналистика е като филм на Гай Ричи"Дневник" започна серия разговори с журналисти. В годината на постистината и в свят, в който фалшивите новини имат все по-голямо влияние, в обърканата българска медийна среда, сред скандали и атаки срещу журналисти, медии, собственици, говорим с автори и водещи доколко свободни са българските медии, какво е цензура, има ли автоцензура, прави ли опити властта да упражнява контрол над работата им, как, какво ги мотивира да продължат.

Днес ви срещаме с водещия на "Панорама" Бойко Василев.
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews